’Ammestuehistorier’ er en videreudvikling af et pilotprojekt fra foråret 2013 i regi af AUT (Aarhus Unge Tonekunstnere). Dengang var det led i en række af huskoncerter og blev holdt som 3 minikoncerter i et privat hjem. Projektet er bl.a. inspireret af sanseudstillinger for børn.
Hvad går det ud på?
Essensen i ’Ammestuehistorier’ er at undersøge, hvordan vi kan skabe meningsfulde rammer for at opleve musik og kunst som helt lille barn og som ny forælder.
De kunstneriske elementer er sang, elektroakustisk musik, performance, historielæsning, scenografi og lyssætning. Formen er måske en slags musikalsk installation? Måske en sanseoplevelse? Måske er det noget andet. Det falder udenfor traditionelle formbetegnelser, for det centrale er at skabe rum til musikalske oplevelser for helt små mennesker.
Bag ‘Ammestuehistorier’ står sanger Christina Dahl og komponist Eyvind Gulbrandsen.
Denne præsentationsvideo stammer fra pilotprojektet i AUT regi
I 2015 videreudviklede vi ‘Ammestuehistorier’ i samarbejde med Kulturprinsen med optrædender på børnefestivalen Snapsting for Børn i Viborg.
Sådan fungerer en dag med ‘Ammestuehistorier’
Dagene med koncerter/installation kan fungere som en åben form, hvor rummet er i aktivitet i 3-4 timer om dagen, delvist som elektronisk installation og delvist som korte elektroakustiske koncerter/performances. Familierne kan være i rummet, så længe eller så kort de ønsker.
Biblioteker er oplagte spillesteder.
Hvem er det for?
Målgruppen er børn fra 4 md.-1 1/2 år og deres forældre. De er i en skrøbelig ny livssituation, hvor de på mange måder er sat uden for det almindelige samfund. I kunstens liv er der traditionelt slet ikke plads til dem, da de jo, naturligt nok, ikke fungerer med kunstens koder og ydre form.
Der er noget menneskeligt essentielt i musikken, som også kommunikerer til helt små børn og til deres voksne (som i denne livsperiode tit fungerer som en forlængelse af børnenes behov). At der er noget om denne antagelse, kunne vi konstatere ved vores pilotprojekt, da der tydeligt faldt ro på de børn, som var med. Det var en utrolig smuk oplevelse at se børnene, og ikke mindst deres voksne, hvile i et rum og blot være tilstede og sanse.
Overordnet set ønsker vi altså med projektet at se nærmere på, hvad der er musikkens essens og hvad der er udvendig form, som vi skal se bort fra – for at give plads til børnenes og deres voksnes oplevelse. Herigennem håber vi at opnå viden om, hvordan vi giver de helt små og deres voksne gode musikalske oplevelser og derved grundlægger en interesse for musik og en forståelse for, at musik er og skal være rummelig.
Ydeligere information:
Kontakt Christina Dahl tlf. 20156370